Hvorfor er du så ofte syk? Kan du ha dårlig immunforsvar?

Sist endret: 11.01.2020
Er det nok at legen tar en blodprøve for å sjekke hvite blodlegemer og CRP (hurtigsenken) når du kommer på time for utredning av hvorfor du er så ofte syk? Hva med blodprøver for jern, blodprosent, giktsykdommer, stoffskiftet eller diabetes? Hvilken betydning har overbelastning, oppvekst, kost, fysisk aktivitet og søvn? Kan det innvirke på immunsystemet?

Flere ting enn vi tenker over i det daglige kan påvirke immunsystemet vårt.

"Jeg får jo alt som er av sykdommer"

Kanskje du har rett? Kanskje er det noe galt med immunsystemet ditt.

Det er mange som kommer til legekontoret med dette spørsmålet. Problemet er at flere blir møtt med en blodprøve som måler antall hvite blodlegemer. Er prøven normal, hvilket den som oftest er uansett, så blir du erklært frisk. Men tenker legen bredt nok? Kan det være så enkelt?

Mennesket ble skapt for å overleve i naturen, ikke i det maset her

De fleste kjenner sin egen kropp bedre enn noen annen. Det er nettopp derfor erfarne leger spør pasienten hva pasienten selv tror er årsaken til problemene. Sannsynligvis må leger henge mer med i utviklingen til det moderne mennesket. Vi må lære mer om hvordan søvn, stress, sykdom, antibiotika, operasjoner, vitaminer, betydningen av hvor mye vi er blitt utsatt for av sykdom gjennom livet og hvordan fysisk aktivitet påvirker immunsystemet vårt. Vi må lære oss å tenke mer helhetlig. Disse belastningene og manglene finner vi ikke ut av ved å telle hvite blodlegemer i en blodprøve.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Ikke overbeskytt barnet ditt. Det kan føre til hyppigere infeksjoner som voksen

Det er viktig at vi i barndommen blir utsatt for infeksjoner og ikke gjemmer oss for alle disse. Dette er fordi forsvarscellene våre husker alle infeksjonene vi har vært utsatt for, slik at neste gang samme viruset kommer inn i kroppen gjenkjennes det så raskt at det drepes før det rekker å formere seg og skape symptomer. Desto flere infeksjoner du har hatt som barn,  jo bedre får du det som voksen siden du er immun mot mange flere typer mikroorganismer. Dette kan være én årsak til at nettopp noen av oss får flere infeksjoner enn andre. Det er viktig for barn å være mye med andre barn og leke i sandkassa, rote i jorden og suge på fingrene og alt dette rare som barn gjør, fordi det utvider immunsystemets hukommelse.

Har kosten noe å si for immunsystemet?

Fabrikkproduserte matvarer med mye karbohydrater og feil type fett, mye sukker etc, kan være uheldig for immunsystemet, hormonbalanse, overvekt og livsstilsrelaterte sykdommerSpiser du ensidig kost? Ungdom, og også eldre, har en tendens til å spise fastfood, fabrikkproduserte bakervarer, pommes frites, ferdigmat og frityrstekte produkter. Det samme har taxisjåfører og langdistanse trailersjåfører, for å nevne noen. Dette er matvarer som inneholder transfett, hvilket er dårlig for immunsystemet. Sørg for å spise variert kost med mye grønnsaker, ta gjerne multivitamin, omega, antioksidanter, tran og selen. Flere typer krydder har også stimulerende effekt på immunsystemet, slik som hvitløk, chili, ingefær og gurkemeie.
Bortsett fra enkelte mineraler og vitaminer er det mye her som ikke kan vurderes ved hjelp av en blodprøve.

Fysisk aktivitet!

Betydningen av fysisk aktivitet kommer vi ikke utenom. Fysisk aktivitet har lenge vært kjent for å styrke immunforsvaret så lenge man ikke overdriver treningen. Man brenner fett og kvitter seg med slaggstoffer. Sirkulasjonen styrkes og alle kroppens bestanddeler får bedre tilførsel av næringsstoffer og oksygen, samtidig som melkesyre og andre slaggstoffer transporteres effektivt vekk. Den som bedriver fysisk aktivitet har gjerne bedre kosthold, bedre søvn, bedre fordøyelse, bedre psyke og blir mindre påvirket av stress. Alt dette har innflytelse på immunsystemet. Den som har gjort forsøk på, eller hatt suksess med å redusere vekten før la kanskje merke til at kroppen hadde det bedre i de periodene man var litt oftere sulten.

Søvn er godt for immunsystemet

Å sove for lite er stressende. Det har alle erfart. Pågår dette over tid øker utskillelsen av stresshormonet kortisol (et glukokortikoid) som i sin tur blant annet hemmer immunsystemet. Det er derfor kortison brukes som medisin mot giktsykdommer og astma, som er sykdommer som skyldes at ens eget immunsystem angriper ledd og lunger. Men er dette hemmet er det også åpen dør for alle infeksjoner. Derfor gir mye stress oftere infeksjoner.

Mange bekker små

Her kommer jobben, venneflokken, familien, ektefellen, søvn, trening og kosthold inn i bildet. Budskapet er: Energiforbruk og energiinntak må stå i forhold til hverandre. I motsatt fall må kroppen utskille stresshormoner, deriblant adrenalin, for å gjøre en i stand til å holde styr på alle ballene i luften. Slike systemer er ment fra naturens side å fungere bare for kortere perioder, for å få oss over en kneik eller to. Ser vi på hver og en faktor isolert er det ikke sikkert man innser hvorfor man er overbelastet, men sammenlagt vil alle faktorene være en overbelastning.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Overforbruk av antibiotika kan føre til sykdom fordi den dreper den beskyttende normalfloraen

Antibiotika dreper ikke bare bakteriene som gjør oss syke, men også mye av normalfloraen. Normalfloraen er mikroorganismer som ikke er i stand til å gjøre mennesket sykt. De finnes over hele kroppen og er i antall mange ganger antallet celler i hele menneskekroppen. Det gode ved dem er at de opptar plassen for de sykdomsfremkallende mikroorganismene og de kommuniserer med og hjelper vårt immunsystem (de hvite blodlegemene).

Vi skal selvsagt ta antibiotika når det er nødvendig, men bare da, og gjerne ta probiotika under kuren for å opprettholde normalfloraen. Det gis altfor ofte antibiotika unødvendig for forkjølelser, halsbetennelser og bihulebetennelser.

Kan du bære på en uoppdaget sykdom?

Visse sykdommer reduserer immunforsvaret slik at du lettere pådrar deg andre sykdommer i tillegg. ME, hjertesvikt, nyresvikt, diabetes, depresjon og mange andre kroniske sykdommer disponerer oss for blant annet hyppige forkjølelser. Det er derfor viktig at en får anledning til å fremlegge alle symptomene for legen slik at han eller hun kan basere eventuelle prøver på et best mulig grunnlag.

Kan jeg stole på legen?

Dersom legen har hørt symptomene pasienten nevner, undersøkt vedkommende og tatt de prøvene som menes å være nødvendig så kan man stole på det når legen sier det ikke er noe som kan behandles med medisiner. Det behøver derimot ikke å bety at det ikke kan eller bør diskuteres kosthold, mosjon eller ressursfordeling av arbeidsoppgaver. Medisinen kan så langt ikke matche de effektene en pasient kan påvirke seg selv med gjennom f eks vektreduksjkon, kostomlegging og økt fysisk aktivitet.

Den viktigste årsaken til at noen blir sykere enn andre av det samme viruset eller den samme bakterien er arv. Genene våre koder for blant annet hvilke gjenkjenningsmolekyler (HLA-molekyler) vi har på overflaten av cellene våre. Disse gjenkjenningsmolekylene er viktige for at immunceller skal både gjenkjenne og tilintetgjøre mikrobene. Vi har altså forskjellige sett av slike overflatemolekyler.

LES OGSÅ: Hvor lang tid har jeg krav på hos fastlegen?

Summa summarum

Livsstilsråd

Følgende faktorer må ihensyntas da det har betydning for immunsystemet, samt på livskvaliteten:

 • Mosjon
 • Røykekutt
 • Kosthold
 • Normalvekt
 • Søvn
 • Alkohol
 • Stress
 • Normal hygiene

Lenker:


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon