Impotens (ereksjonssvikt). Problemer med å få eller holde på reisningen.

Sist endret: 20.01.2011
Årsaken til impotens er ikke alltid prestasjonsangst. Alle menn, også de yngre kan få hormonforstyrrelser, diabetes eller dårlig blodsirkulasjon og dette er tilstander som kan føre til problemer med reisningen. Har du reisning på morgenen øker sannsynligheten for at impotensen har en psykisk forklaring. Hos legen tas det blodprøver og en helsesjekk for å finne ut om det kan være en sykdom som er årsaken til impotensen.

 

 

Hva er impotens?

Impotens betyr vanskeligheter med å få reisning eller at penis har vanskelig for å holde seg stiv lenge nok til å fullføre et samleie. Problemet blir vanligere jo eldre man blir eller dersom man har visse sykdommer. Vi kaller det ikke impotens dersom man bare har problemer med reisningen en gang iblant, slik som reisningssvikt i forbindelse med en ny partner eller når man for eksempel er alkoholpåvirket. Det må skje regelmessig før vi kaller det impotens.

LES OGSÅ: Hvordan behandles impotens? 

Hvor vanlig er impotens?

 • 1/4 av alle over 65 år (25%)
 • 1/10 av alle 50-åringer (10%)
 • 1/20 av alle 40-åringer (5%)

Hvilke sykdommer kan føre til impotens?

En årsak til at impotens er vanligere hos eldre er fordi sykdommer blir vanligere med alderen. Jo yngre man er, desto mer sannsynlig er det at årsaken psykisk, eventuelt hormonell.

Hvordan utredes impotens hos fastlegen? Hva skjer hos legen?

Det er nokså greit for legen din å finne ut om du tilhører en eller flere av disse sykdomsgruppene. Utredning for hvorfor du har impotens skal derfor innebære måling av kolesterol og blodtrykk, blodsukker, stoffskiftet, testosteron og andre hormoner. Legen spør eller undersøker også om du har skjev penis, trang forhud eller er operert nedentil. 

Hvordan kan man vite om årsaken til impotens er psykisk eller fysisk?

Dersom det er en sykdom som er årsak til impotensen så er morgenstivheten i penis redusert eller forsvunnet og det er vanskelig å få penis stiv også på egenhånd.
Det som typisk kjennetegner psykisk årsak til impotens er at man fortsatt har stiv penis på morgen eller natt som tidligere og at man har normal stivhet i penis også når en stimulerer deg selv. Det er først når du skal ha ereksjon i en kvinnes nærvær at det blir vanskelig dersom årsaken er psykisk.

Sykling og impotens

Innimellom møter vi pasienter som opplever forbigående impotens etter lange sykkelturer. Dette er normalt og kan vare et par-tre måneder, og det som har skjedd er at nervene mellom endetarmsåpningen og penis har fått seg et "sjokk" (redusert blodtilførsel) etter det langvarige trykket. Det er nesten umulig å si hvor lenge sjokket vil vare, men de fleste nervene pleier å kvikne til igjen i løpet av et par måneder. Det er ingen tiltak man kan sette inn for å fremskynde denne prosessen, men det er klokt å ikke utsette nervene for mer trykk enn nødvendig om man skal få dette til å gå raskest mulig over..

LES OGSÅ: Behandling av impotens


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon