Klamydia

Sist endret: 08.11.2019
Klamydia er den vanligste av de seksuelt overførbare sykdommene og hverken den som smitter eller blir smittet behøver å kjenne noe som helst. Derfor er prevensjon og testing ved partnerbytte viktig. I verste fall kan både kvinner og menn bli sterile. Prøvetakingen skjer ved hjelp av en urinprøve. Ingen smertefulle inngrep. Behandlingen er enkel.

 

Fotolia 2551292 s

 

Symptomer

Symptomene mannen får er kløe eller "pitringer" i penis, spesielt i urinrørsåpningen, eventuelt svie ved tissing. I tillegg kan man ha noe utflod som kan være nesten fargeløs og bare synes som en flekk i trusen der hvor urinrørsåpningen ligger inntil undertøyet. Dette kan være første eller eneste tegnet. Det kan svi når han tisser.

Kvinnene får oftere utflod, og kan dessuten få uregelmessige menstruasjonsblødninger eller smerte ved samleie.

LES OGSÅ: Uregelmessig menstruasjon. Hva betyr det om menstruasjonen har forandret seg?

Begge kjønn kan få leddsmerter og øyebetennelse i tillegg til de andre symptomene. Dette kalles da Reiters syndrom og er en form for reaktiv artritt.

Noe som er sørgelig og skummelt med klamydia er at de fleste ikke får symptomer i det hele tatt. Man kan altså gå rundt med klamydiasmitte uten å være klar over det. Spesielt kvinnene kan være uten symptomer. Derfor er det så viktig at man tester seg om man mistenker å være smittet, selv om en ikke kjenner noe. Samleie med en person man ikke kjenner smittestatusen til er god nok grunn til å teste seg derom kondom ikke ble benyttet, for å gjenta: under hele samleiet.

Når starter symptomene på klamydia (inkubasjonstid)?

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Den forårsakes av en bakterie som man smittes med dersom man har ubeskyttet sex (ingen kondom) med en smittet person. Den som overfører smitten behøver ikke selv å ha symptomer. Verken den som har smitten eller den som er i ferd med å smittes har noen anelse om at klamydiaen er med på leken. Derfor er det viktig å bruke kondom og det må benyttes under hele samleiet. Symptomene kan oppstå allerede 5 dager etter samleiet eller så lang tid som tre uker etterpå. Hvis de i det hele tatt oppstår.

Utredning

Når bør man teste seg for klamydia?

Generelt kan man si at alle bør teste seg før man skifter partner. Dette er viktig selv om man ikke kjenner noe fordi mange av dem som har klamydia ikke vet at dem har det.

Hva skjer om man ikke bryr seg med å teste seg eller å behandle seg?

Har man symptomer vil nok de fleste la seg teste og behandle, for det er jo ubehagelig og mange vet at det er smittsomt og kan føre til sterilitet. Har man ikke symptomer kan infeksjonen allikevel spre seg til bitestiklene (i pungen hos mannen) eller til egglederne og skape arr som igjen gjør at egget/sæden ikke kommer frem. Kvinner kan også risikere å utvikle et svangerskap utenom livmoren, dvs at egget befruktes før det arrete området (siden egget ikke klarer å passere dette området).

Fotolia 18819547 xs

Hvordan tester man seg for klamydia?

Det kan ta opptil 2 år å bli bra fra sykdommen av seg selv, men da kan man ha rukket å smitte mange og i verste fall ha blitt steril. Begge uhellene kan unngås ved å teste seg.

Å teste seg for klamydia er enkelt. Man reiser til legekontoret hvor en får et spesielt urinprøveglass. Man benytter ikke urinprøver samlet hjemme til dette formålet.

Det beste er å bruke den aller første morgenurinen (den aller første delen av urinstrålen som kommer ut om morgenen). Samler man prøven senere på dagen må det ha gått minst to timer siden sist man tisset. Dette må til for at det skal samles mange nok klamydiabakterier. Dersom man nettopp har tisset så har de fleste av klamydiabakteriene blitt skylt vekk. De sitter i urinrørsåpningen (selv om noen av de kan krabbe oppover i systemet etter hvert).

Det benyttes ikke smertefullt utstyr i mannens urinrør. Det tas kun urinprøve. Det samme gjelder for kvinnen, selv om kvinner kan ta en klamydiaprøve samtidig som de er inne til celleprøven. Heller ikke da er prøvetakingen smertefull.

LES OGSÅ: Hva skjer under en gynekologisk undersøkelse?

Behandling

Legen skal ta imot pasienten når det er spørsmål/mistanke om kjønnssykdom. Slike legebesøk er dessuten gratis. Medisinen også. Har man symptomer vil de fleste leger begynne med behandlingen allerede samme dag, før resultatet av urinprøven er kommet. Svaret meddeles pasienten når det kommer. Etter fire uker skal man nemlig levere ny urinprøve dersom prøven viste at vedkommende var smittet. Dette er for å kontrollere at all klamydia nå er drept av antibiotikaen man fikk. Det er selvsagt spesielt viktig med denne kontroll urinprøven om man fortsatt har symptomer (svie, pitringer, eventuelt utflod).

Medisinen mot klamydia er en type antibiotika og heter Doksycyklin eller Azitromax. Førstevalg er Doksycyklin og denne tas to ganger daglig i 7 dager.

Kondom må benyttes som sikkerhet en hel uke etter at tablettene er tatt.

Partneren skal også behandles.

Den som smittet få beskjed om at han/hun er smittet så vedkommende får testet og behandlet seg. Det er viktig å vite at den som har smittet en kan ha vært symptomfri selv, uvitende om smitten. Anklager mot vedkommende bør derfor ikke sitte så altfor løst.

Når bør man teste seg for klamydia?

 • Før partnerbytte
 • Ved symptomer
 • Etter ubeskyttet samleie med partner med ukjent smittestatus
 • Ved nyoppdaget graviditet. Dette er fordi klamydia kan skade barnet under fødselen.
 • P-pillebrukere under 25 år anbefales test annethvert år om hun ikke havner i en av de andre kategoriene. Dette er fordi klamydia både er vanligere i denne alderen og fordi sannsynligheten for å ha samleie uten kondom er mye større når hun står på p-piller.

Selvtester og gratis medisin mot klamydia

Det finnes idag pålitelige selvtester å få kjøpt på apoteket.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon