Kul i brystet? En av tolv kvinner får brystkreft.

Sist endret: 26.01.2013
Endring av brystets form og tyngde, misfarginger av brysthuden og utflod fra brystvorten er noen av faresignalene. Én av tolv kvinner får brystkreft i løpet av livet. Det viser hvor viktig det er at kvinnene lærer seg hvordan de undersøker sine egne bryster. Kanskje er dette det viktigste grepet en kvinne kan gjøre for å oppdage brystkreften på et tidlig tidspunkt. Det viser seg nemlig at mammografiundersøkelsene kanskje ikke har den verdien man engang trodde de hadde. Kanskje snarere tvert imot. En studie viser at den også oppdager svulster som aldri blir farlige. Det er uheldig om kvinner behandles for disse ufarlige svulstene. Behandlingen er omfattende.

 

Brystkreft er kvinnens vanligste kreftform

Brystkreft er kvinnens vanligste kreftform og det er derfor all grunn til å søke lege om en hun oppdager en kul i brystet. Èn av tolv kvinner må regne med å få brystkreft i løpet av livet. Det er derfor viktig at de kjenner tegnene på brystkreft og hvordan de undersøker sine egne bryster og lymfeknuter.

Også menn kan utvikle brystkreft. Menn skal derfor også søke lege dersom de oppdager en kul i brystet.

LES OGSÅ:
Hva er symptomene på kreft? Synes det på blodprøve?

Slik undersøker du brystene for kreft
Menn kan få brystkreft og også menn kan ta mammografi

Kulen i brystet kan også være godartet

 • Kul etter skade (slag, klem),
 • Cyster (blærer)
 • Utvidelser eller tilstoppinger av melkeganger
 • Verkebyll (abscess)
 • Fettkul (lipom)

Dette er noen av de vanligste eksemplene på godartede kuler i brystet, men å skille disse tilstandene fra en ondartet kul er svært vanskelig, også for leger. Kvinnen skal henvises til mammografi eller trippeltest ved den minste mistanke.

Tegn som øker sannsynligheten for at kulen i brystet er ondartet

 • Hudforandringer i brystet
 • Utflod fra brystvorten
 • Sår på brystet
 • Nyoppstått endring av brystets form eller tyngde
 • Nyoppstått inndragning eller annen forandring av brystvorten sammenliknet med tidligere.
 • Alle kuler, men spesielt kuler som ikke lar seg bevege / "rulle" på underlaget

Kontakt lege om du kjenner en kul i brystet

Kvinner må kontakte lege om de oppdager en kul, selv om hun ikke ser noen av forandringene listet opp over. Unntaket er om hun kjenner menstruasjonssyklusbetingede forandringer og hun vet at forandringen skyldes menstruasjonssyklusen fordi hun har kjent det samme så mange ganger tidligere på samme tid i syklusen. Dette er også grunnen til at kvinnene skal undersøke brystene til samme tid i syklusen hver måned. Knudrete vev oppstår til samme tid i hver syklus. Undersøkes brystene utenom den delen av syklusen hvor det er mest knudrete vev i brystene, men så plutselig i en periode av syklusen når melkekjertlene er på det mest utviklede (knudrete) så kan man lett bli skremt og tro det er en kretfkul som har oppstått. Bestill time hvis tvil. Dersom man må vente en ukes tid for å komme på time og kulen(e) har med menstruasjonssyklusen å gjøre så kan kulen(e) være borte før timen kommer. Da kan man eventuelt avbestille. Kuler som kommer og går er ikke kreft.

Hva skjer hos legen på "kul-i-brystet-timen"?

Først har kvinnen og legen en samtale for å avdekke om hun kan ha økt risiko for brystkreft. Følgende kan i større eller mindre grad øke risikoen for brystkreft.

Dette kan øke risikoen for brystkreft

 • Om hun ikke har født barn
 • Om første barnet ble født etter 35 års alder
 • Om hun ikke har ammet (så lenge)
 • Om hun har hatt kreft i brystet tidligere
 • Om hun har hatt kreft i selve livmoren (ikke livmorhalsen)
 • Om hun fikk tidlig menstruasjon og gikk sent i overgangsalder
 • Om hun har benyttet eller benytter østrogen:
  • Hormontilskudd etter overgangsalder bør avsluttes innen 5 år (4 år etter at hun har sluttet med tilskuddet er den økte faren for pilleforårsaket brystkreft over).
  • P-piller inneholder også østrogen. Overvektige kvinner som bruker p-piller lenger enn 4 år har økt risiko, men etter ti år etter p-pilleslutt er faren over også her. Hormonspiral øker ikke faren.
 • Røyking
 • Dersom andre i slekten har hatt brystkreft øker faren: Dersom kvinnen har nære slektninger som har hatt brystkreft (og/eller eggstokkreft) før de fylte 50 skal kvinnen diskutere med legen sin om det kan være aktuelt med henvisning til genetisk veiledning. Der tar man blodprøver for å se om man bærer på gener som disponerer for brystkreft og man gjennomgår sykdomshistorier i hele slektstreet. Slik utredning krever innhenting av samtykke fra involverte parter.

Legen vil også spørre om symptomer fra kroppen generelt, som kan være tegn på spredning:

Dette kan være tegn på at brystkreften har spredt seg

 • Skjelettsmerter? Spredning til benbygningen forårsaker smerter i skjelettet i f eks ryggen eller bena.
 • Ufrivillig vekttap på flere kilo siste halvår? (kreftsvulster krever mye energi)
 • Gul i huden? Spredning til lever gjør at gallen presses over til blodbanen og dermed huden.
 • Langvarig og uforklarlig kvalme? Dette kan også ses ved spredning til leveren.
 • Tungpusthet: Spredning til lungene

Flere av disse tingene skyldes selvsagt oftest andre ting, men den som er i tvil skal ikke føle seg dum for å ta en prat med legen om det. Jo flere av symptomene, desto viktigere. Selvsagt hvis man har en kul i brystet eller er disponert i tillegg. Noen av symptomene vil føre de fleste til lege uansett, spesielt gulsott eller ufrivillig vekttap.

Deretter foretar legen en undersøkelse av brystene. Hun bør lære seg hvordan dette gjøres siden det er den samme teknikken hun skal benytte selv, etter hver menstruasjonsperiode. Lymfeknutene i armhulene og over og under kravebena må også undersøkes. Der ligger nemlig lymfeknutene som brystkreft først sprer seg til. Deretter gjør legen seg opp en formening om vedkommende må sendes til videre undersøkelse, om det må tas blodprøver eller om alt kan forklares som normalt. Alder, symptomer og egen og familiens sykehistorie vil bidra til å avgjøre legens videre valg. Ved den minste usikkerhet går legen videre med undersøkelser, prøvetakinger eller henvisning. Legen kan ta blodprøver for å se om det foreligger en infeksjon, eller om pasienten har gener som gjør henne mer utsatt for å få brystkreft. Blodprøver kan i enkelte tilfeller gi en mistanke om en brystkreft har spredd seg til andre organer (metastasert). Sprer en kreft seg til f eks lever vil blodprøven vise at leveren er påvirket av ett eller annet (økte leverprøver), men ikke på grunn av hva. Man må derfor gå videre med utredningen.

Trippeltest: Mammografi, vevsprøve og undersøkelse

Alle kvinner mellom 50-69 år vil innkalles til mammografi rutinemessig, men dersom legen finner grunn til det kan han henvise henne til mammografi lenge før hun er fylt femti år. Legen kan også henvise til ultralyd, til kirurg og til prøvetaking av selve kulen. Når fastlegen ikke er forsikret om at kulen er godartet så henviser han til det som kalles trippeltest. En trippeltest består både av mammografi, brystundersøkelse av kirurg / patolog og en prøvetaking av kulen.

Er det så smart å ta mammografi som man trodde?

Ved mammografi legges brystet mellom to plater. Det er ikke direkte vondt, men noe ubehag oppgis, og det er litt kaldt. Deretter går radiografen ut av rommet i 5-10 sekunder mens bildet tas.
En ny undersøkelse viser at mammografiene også oppdager kreftsvulster som aldri kommer til å bli farlige. Med andre ord kreft som vil gå tilbake av seg selv, eller aldri utvikle seg videre om den forblir. Velger man å behandle en slik svulst skal man vite at behandlingen kan være mer skadelig enn slike svulster noensinne kan bli. Legene bak studien anbefaler at mammografi bør avvikles og at kvinnene heller bør bli flinkere til å undersøke brystene sine selv. Andre eksperter mener at man bør møte til mammografier inntil dette har blitt endelig avklart.


 

Finnes det noen medisin som forebygger bryst kreft?

Det diskuteres om Tamoxifen skal gis som forebyggende behandling til slektninger av kvinner med brystkreft da det viser seg at denne medisinen, som hemmer østrogen, utsetter brystkreftfaren med opptil tyve år.

  


Røntgenbilde av bryst med kul (mammografibilde)

Dersom legene er usikre på om kulen er god- eller ondartet tar de en prøve av den ved hjelp av en nål. Denne prøven sendes til patolog som studerer prøven i mikroskop. Svaret sendes kirurgen som i sin tur kontakter kvinnen.

 

 

 

 

 


 

SPØRSMÅL TIL LEGEN OM BRYSTKREFT? Spør legen her.

Film om brystkreft


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon