Munnsopp (trøske)

Sist endret: 29.03.2020
Trøske er et annen navn for munnsopp. Den kan være årsaken til nedsatt smakssans og er viktig å behandle, spesielt hos eldre hvor matinntaket allerede er lavt. En annen gruppe som er hyppig rammet er spedbarn. Noen ganger er det derimot bare melkebelegg det man ser hos disse.

 

Om trøske

Trøske er et hvitt belegg som oppstår flekkvis eller over større områder på tungen, innsiden av kinnene, tannkjøttet, ganen eller i halsen, forårsaket av soppinfeksjon. Denne soppen heter Candida albicans og finnes naturlig i små mengder på huden og på slimhinner. Den er del av vår normalflora. Av flere årsaker kan soppen utvikle seg til soppinfeksjon.

Candida albicans er en såkalt gjærsopp, som betyr at den vokser ved å skyte knopper, når den bare får sukkeret sitt. Det får den spesielt hos diabetikere. Derfor er denne sykdommen hyppigere blant diabetikere enn hos friske.

Årsaker

Det er flere faktorer som kan disponere for trøske. En slik soppinfeksjon oppstår gjerne hos personer med nedsatt immunforsvar, grunnet medikamentbruk eller sykdom. I tillegg kan noen typer medikamenter og kirurgi gi munntørrhet, da vil en soppinfeksjon ha lettere for å utvikle seg. Gnissning fra tannproteser eller dårlig rengjorte proteser kan også føre til soppinfeksjon. I tillegg utvikler sopp seg lettere hos personer med diabetes og hos personer som røyker. Trøske sees ofte hos spedbarn. Årsaken er da smitte fra mor (når barnet passerer gjennom fødselskanalen). 


 

Symptomer

Soppinfeksjon i munnen gir svie, ubehag eller en brennende følelse. Trøske i halsen kan gjøre det vanskelig å svelge normalt eller å snakke. Noen angir også at trøske får maten til å smake annerledes. Man kan ofte se kremhvite eller gråaktige flekker i munnen. Noen får glatte rødaktige flekker. Trøske kan også sette seg i munnvikene og føre til at huden sprekker opp, bli skjellaktig og rød (angular cheilitt).

Hos spedbarn med trøske kan det være usikkert om det hvitaktige belegget er sopp eller melkerester. Belegget kan lett fjernes enten det er snakk om melkerester eller soppbelegg, men om slimhinnen som kommer frem under er rød, blør lett og er sår, er det en klar indikasjon på trøske. En soppinfeksjon i barnets munn vil overføres til morens bryst og blant annet kunne gi såre brystknopper og brennende smerter etter amming.

Hvitt belegg på tungen hos en godt voksen person som har drukket og/eller røkt som ikke lar seg skrape vekk skal vekke mistanke om ondartet sykdom og føre til utredning.

Mange eldre mennesker sliter med trøske, enten pga tannproteser (gebiss), diabetes, munntørrhet, redusert immunforsvar generelt (pga alderen) eller, og ddet gkeøder astmatikere i alle grupper, pga medisinen kortison som gis som inhalasjon.

Candida albicans gir hos noen sykdommen munntrøske. Det starter som små hvite flekker som lett lar seg skrape vekk. Flekkene flyter sammen til større områder. Under er området lettblødende og sårt. Svært mange eldre lider av dette, noe som fører til nedsatt smakssans og dårligere matinntak!

Behandling

Barn og voksne uten klare bakenforliggende årsaker vil bli utredet nærmere hos fastlege. Spesielt er man på jakt etter immunsvikt og diabetes.

Tilstanden behandles med soppdrepende medikamenter. Ved milde symptomer består behandlingen i flytende soppmiddel, Mycostatin, 1 milliliter fire ganger daglig i 4-6 uker, hvor sopppmiddelet beholdes i munnen så lenge man klarer, dvs i minst noen minutter. Så svelges det hele, slik at det som eventuelt finnes av sopp bakover i svelget også kommer i kontakt med soppmiddelet. Hos spedbarn gis det flytende soppmiddelet i små porsjoner gjennom en sprøyte (uten nål).

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Ved krafitige symptomer vil man bli behandlet med tabletter (Diflucan). I tilfeller med svært omfattende soppinfeksjon kan soppdrepende behandling gis intravenøst (rett i blodet). Personer med nedsatt immunforsvar og spedbarn født prematurt eller med lav fødselsvekt, kan få forebyggende behandling. Trøske hos spedbarn går gjerne over av seg selv innen 2 måneder, men det gis ofte lokalbehandling (soppmikstur) likevel.

For å unngå trøske skal ikke tannproteser brukes under nattesøvn. Det er i tillegg viktig med godt renhold av både minn og proteser (gebiss). Tannproteser skal skrubbes grundig med vaskemiddel hver kveld. De bør også ligge 15 minutter i Klorheksidin 0,2%.

Prognose

Hos personer med ubehandlet trøske kan infeksjonen vare i flere måneder. I tillegg kan slike infeksjoner komme tilbake.

Forfatter: Mari Elisabeth Aarøe
Medforfattter og medisinsk redaktør Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon