Ørevoks (cerumen)

Sist endret: 14.04.2020
Ørevoks kommer fra kjertler i øregangen, den har som funksjon å beskytte øret på ulike måter. Noen ganger kan denne ørevoksen klumpe seg og danne vokspropper som må skylles ut eller fjernes hos lege.

 

Om ørevoks

Ørevoksens funksjon er å samle støv og annet smuss som kommer inn i øregangen, for å hindre at det beveger seg videre innover i øret. Ørevoksen sørger i tillegg for at bakterier ikke får feste på øregangen. Når det utvikles nye hudceller i øregangen, løsner de gamle hudcellene og blir presset utover, da følger voksen med. På den måten sørger kroppen selv for at det ikke bygger seg opp for mye voks i ørene.

Bilde av ørevoks formet som et ondt ansikt, som renner ut av øret.

Vokspropp – årsaker og symptomer

Noen ganger kan ørevoks hope seg opp og danne vokspropper, men dette skyldes ikke dårlig hygiene. Det er større risiko for dette hos personer som ofte bruker ørepropper og hos personer med høreapparat. Enkelte øreoperasjoner kan føre til at det lettere danner seg vokspropper i ettertid. Enkelte mennesker har også stor produksjon av ørevoks, da er det lettere for at mye voks hoper seg opp. I tillegg kan øregangen hos noen være så krummet og trang at voksen ikke kommer ut i hudskifteprosessen. 

En vokspropp kan leires på trommehinnen og føre til at hørselen svekkes. I tillegg kan vokspropper i ørene føre til smerter, øresus (tinnitus), kløe, dottfølelse og svimmelhet. Hørselssvekkelse er uheldig, spesielt hos eldre, da det lett kan føre til at den det gjelder isoleres, eller at vedkommende kan oppfattes som begynnende dement. Sjekk ørene til den gamle om han/hun virker uinteressert i omverdenen eller ser ut til ikke å skjønne innholdet i det du sier.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Behandling

Omtrent en av tre som får vokspropp opplever at den kommer ut av seg selv etter noen dager. Helsepersonell har tilgang til et spesialinstrument (cerumenhake) som kan brukes til å trekke ut ørevoksen. Dette gjelder personer der voksklumpen er for stor for spontan passasje eller når det er andre tilstander i øret som tilsier at man ikke kan foreta skylling (betennelsestilstander). Ørevoks kan også suges ut med et spesialinstrument, noe de færreste allmennleger har, men som spesialistene bruker hyppig og flittig.

Lar man ørevoksen være flyter den ut av seg selv, mens forsøker man hele tiden å fiske den ut eller samle den med q-tips fører det med tiden bare til at man pakker ørevoksen til en hard, dyptsittende plugg. Bildet viser q-tips med ørevoks.

Hos noen er det nok med egenbehandling. Det finnes reseptfrie oljer på apoteket som myker opp voksen, eller man kan bruke vanlig matolje å dryppe med et par-tre ganger daglig i en tre dagers tid, for mykgjøring av proppen, før skylling. Ved skylling er det viktig å bruke vann som holder ca. 37 °C siden kaldere vann vil kunne påvirke balanseorganet i indre øret og forårsake kraftig svimmelhet. Om man ikke oppnår noe godt resultat med egenbehandlingen kan skylling bedre gjøres hos fastlegen, og dette er nok å anbefale da selv legesenteret kan benytte litt tid og teknikk for å klare å skylle ut alt. På legesenteret har man dessuten ørekikkert (otoskop) å titte inn i øregangen med. Da kan man lettere se etter rester og ikke minst hvor å rette spylestrålen. Det er nemlig vesentlig å forsøke å få rettet spylestrålen slik at man får fylt vann bakom pluggen så det økende vanntrykket får dyttet pluggen ut.

Prognose og generell ørehygiene

Hos noen sees det en tendens til at voksproblemer kommer tilbake. Det kan skyldes benutvekster i øregangsveggen nær trommehinnen. Slike benutvekster kan opereres bort. Om man opplever hørselsnedsettelse som ikke blir bedre etter fjerning av ørevoks, vil det være nødvendig med undersøkelser som kan avdekke årsaken til hørselsproblemene.

Man skal ikke rense de dype delene av øregangen som en del av hverdagshygienen da det kan føre til øreskade, eksem, kløe, uttørking av huden og i verste fall infeksjon. Rengjøring av øregangen med vattpinne kan skyve ørevoks videre innover i øret. Man stamper således ørevoks tettere og tettere sammen. Det kan føles nærmest nyttesløst for et barn å forklare dette til eldre foreldre som har bedrevet denne praksisen i årevis.

Forfatter: Mari Elisabeth Aarøe
Medforfatter og medisinsk redaktør: Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon