Sikre perioder kan bare brukes om du har regelmessig syklus

Sist endret: 08.03.2019
Når blir graviditetstesten positiv? Hvorfor finnes det ikke et svar på internett som gjelder for alle? Hva er sikre perioder? Hvordan finner man ut når i syklusen eggløsningen er? Når skal angrepillen tas?

Sikre og usikre dager i syklusen

Dersom du ikke benytter prevensjon er det mulig å bli gravid om du har ubeskyttet samleie i perioden 5 dager eller mindre før eggløsningen, til og med ett døgn (24 timer) etter eggløsningen. Men når er eggløsningen? Eggløsningen er 14 dager før neste menstruasjon, uavhengig av hvor lang eller kort menstruasjonssyklusen er.

Menstruasjon er utblødning av slimhinnen inne i livmoren på grunn av at egget ikke ble befruktet. Om egget befruktes derimot sender det ut signaler som hindrer at den næringsgivende livmorslimhinnen blør ut som en menstruasjon.

De fleste har en syklus som varer i 28 dager. Det betyr dag 1-13 før eggløsningen, eggløsning på dag 14 og dag 15-28 utgjør resten av syklusen. De som har lenger syklus forlenger perioden før eggløsningen, mens de som har kortere syklus forkorter perioden før eggløsningen. Det er altså alltid 14 dager mellom eggløsningen og neste menstruasjon.

Den første dagen du ser menstruasjonsblødning kalles for dag 1 i syklusen. Eggløsningen er på dag 14 for en med 28 dagers syklus, mens den kan falle på for eksempel dag 7 hos en med kortere syklus (21 dagers syklus) og for eksempel på dag 21 hos en som har lenger syklus (35 dagers syklus). For alle gjelder det derimot at det alltid er 14 dager fra eggløsningen og frem til neste menstruasjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

">ekstra p-pille eller sette inn spiral må du gjøre deg opp en formening om du ønsker å gå videre med graviditeten eller avslutte den (abortere). Abort må finne sted senest innen utgangen av tolvte svangerskapsuke. Bestemmer du deg før det har gått ni uker kan du velge medisinsk abort ved at du tar piller hjemme og kommer tilbake til sykehuset et par dager etter hvor du får en stikkpille som setter i gang sammentrekninger i livmoren og utstøting av svangerskapet. Etter niende uke kan aborten kun foretas kirurgisk. Vi skal legge til at sykehuset ikke benytter kalenderen, men fosterets ultralydbestemte alder når de skal beslutte om de er innenfor ni eller tolv uker.

Abort er en vanskelig beslutning å ta og bør finne sted mellom den gravide og barnefaren. Eventuelt bør en også vurdere å involvere voksen/erfaren person, fastlegen eller ungdomshelsestasjon for å få noen til å drøfte alle aspektene med slik at beslutningen blir mulig å ta. Amathea er en stiftelse som kan bidra med mye god hjelp og informasjon om støtteordninger.

LES OGSÅ: Dette gjør du når du glemmer P-pillen


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon