Slik undersøker du brystene for kreft

Sist endret: 12.01.2020
Det er viktig å oppdage brystkreft før den sprer seg. En kreft som sprer seg har dårligere prognose. Lær deg hvordan du undersøker dine egne bryster etter kuler.

 Undersøkelse av bryster for nyoppståtte kuler følger et bestemt opplegg til bestemte tider av syklusen, for den som fortsatt er i menstruasjonsalder.

 

Slik undersøker du brystene selv

Rett etter menstruasjonen er det beste tidspunktet å undersøke brystene. Dette er tidspunktet når brystkjertlene er minst hormonpåvirket og derfor minst knudrete. Brystkjertler og melkeganger har en tendens til å klumpe seg, og slike klumper kan oppstå på forskjellige steder for hver syklus. Det er derfor lett å tolke slike som en kreftkul, siden den oppleves som nyoppstått. Forsøk derfor å undersøke brystene til omtrent samme tid hver syklus. Da er brystet mest likt forrige syklus og du oppdager nyoppståtte kuler enklere. Oppdager du en kul skal du følge den fremover de neste dagene. Kreftkuler kommer ikke og går. De vil være der hele syklusen.

Husk at mammografiscreeningen er svært viktig. Den kan oppdage kuler du selv ikke klarer å kjenne ennå. Jo større bryster, desto viktigere er det med mammografi siden det er nesten umulig å kjenne selv store kuler dypt inne i et slikt bryst.

LES OGSÅ
Kul i brystet? Én av tolv kvinner får brystkreft.
Hva er symptomene på kreft? Synes det på blodprøve?

1 Kjenn på brystene med fingrene
Såpeglatt hud i dusjen er en bra metode. Du skal la fingrene gli over brystet. La de gli over brystet i små sirkler til du har undersøkt alle områder. Brystet skal undersøkes i tre plan:

 1. Inn mot brystkassen. Har du store bryst er det alle best å ligge flatt. I så fall får du gjøre det morgen eller kveld med innsmurt hånd, eller liggende i et badekar. La hånden gli i små sirkler samtidig som du trykke brystvevet forsiktig mot ribbena bak. Slik fungerer ribbena som en annen hånd på baksiden av brystet. De fleste kreftsvulster oppstår i det øverste og ytterste området (se tegning nederst på siden).Selvundersøkelse av bryst
 2. Med en hånd over og en under, slik brystet ligger i klemme når du tar mammografi. Her gnir du med en hånd på overflaten og en på underflaten, i små sirkler. Benytt fingrene til å føle med. Brystvevet kommer slik i press mellom de to lett trykkende og sirkulerende håndflatene og kulker kan oppdages. Store bryst er vanskeligere, så mammografi for disse er ekstra viktig.Selvundersøkelse av bryst
 3. En hånd på hver side. Samme undersøkelsesmetode som i pkt. 2.Selvundersoekelse av bryster fra sidene

2 Deretter skal du kikke på brystene dine foran speilet:

 • Stå med armene på hoftene og len deg lett fremover slik at brystene henger noe fritt i luften. Undersøk etter forskjeller i tyngde (løft lett på de), inndragninger, kuler, større formforskjeller. Kikk også etter forandringer på brystvorten. Inndragning av brystvorte (spesielt om den ikke lar seg trykke ut igjen) som aldri har vært inndratt tidligere kan være et tegn på at noe inne i brystvevet trekker den til seg. Dette kan være arrvev rundt en svulst. Nyoppstått inndragning av brystvorte skal derfor undersøkes av lege.
 • Løft armen. Se etter de samme forskjellene. Se samtidig under armhulen etter kuler. Kreftkuler trekker i huden over. Dette kan synes som striper før man kjenner kulen.  I armhulen finnes lymfeknutene. Kreftceller fra brystkreft sprer seg via lymfen og fanges dermed opp av lymfefilteret som er lymfeknutene. Her stanses kreftcellene for en periode. De vokser i lymfeknuten og det oppstår etter hvert en kul. Denne kan kjennes, og senere også ses. En kul i armhulen som ikke gjør vondt, heller ikke når du trykker på den, og kanskje heller ikke lar seg rulle på underlaget (sitter fast) skal undersøkes av lege umiddelbart. Har du vanlig betennelse i et bryst vil også lymfeknuter i armhulen forstørres  og du vil kjenne en kul, men slike kuler er ømme og de lar seg bevege på. Lymfeknute med kreft vil ikke la seg bevege på stort og den vil dessuten være uøm.

3 Til sist undersøkes lymfeknutene

Glatt hud og sirklende bevegelser er nyttig også her. Lymfe fra brystene filtreres av lymfeknuter i armhulen og over og under kravebenet. Lymfeknutene i armhulen strekker seg helt ned til brystet. Du skal altså undersøke hele armhulen pluss huden ned til brystet. Deretter sjekker du over og under kravebenet. Dette er benene som går fra halsen og bort til skuldren.

Her oppstår kreftsvulstene

Legg merke til det som kalles øverste og ytterste kvadrant (merket med 50%). Dette området skal du undersøke spesielt godt.
Brystkvadrantene
 


 

Har du spørsmål til legen? SPØR LEGEN


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon