Sure oppstøt og halsbrann. Hvorfor hjelper ikke tablettene?

Sist endret: 27.01.2020
Er du en av dem som benytter syrenøytraliserende eller syrehemmende medisin og får halsbrann eller magesmerter igjen så snart du slutter med dem? Enkle grep kan gjøre deg bedre eller frisk. I verste fall kan sure oppstøt som ikke blir behandlet føre til kreft i spiserøret..

 

Spiserørsbrokk

Bildet viser hva som skjer om man har spiserørsbrokk: En del av magesekken trenger seg gjennom mellomgulvet. Et velfungerende mellomgulv fungerer som lukkemuskel mellom spiserøret og magesekken og hindrer magesyren i å renne opp i spiserøret i mange situasjoner.De fleste som sliter med sure oppstøt har en lukkefunksjon mellom spiserøret og magesekken som fungerer dårlig. Når denne lukkemuskelen (mellomgulvet er en del av denne lukkemuskelen) er for slapp så buler øvre deler av magen gjennom. Et spiserørsbrokk kalles dette. Under slike forhold får magesyren anledning til å renne opp i spiserøret når vedkommende bøyer seg, ligger eller når trykket i mageregionen øker (belter, bøying, løfting, sitting, overvekt) eller om det inntas drikker eller mat som gjør lukkemuskelen enda slappere.

Bildet viser hva som skjer om man har spiserørsbrokk: En del av magesekken trenger seg gjennom mellomgulvet. Et velfungerende mellomgulv fungerer som lukkemuskel mellom spiserøret og magesekken og hindrer magesyren i å renne opp i spiserøret i mange situasjoner. For å illustrere er deler av veggen til magesekken fjernet for å vise slimhinnen på innsiden. Slimhinnen produserer magesyre for å bryte ned maten. Kommer magesyren opp i spiserøret vil det etter en stund oppstå halsbrann siden slimhinnen i spiserøret ikke er konstruert for å tåle så store mengder med magesyre over lang tid. Halsbrann kan med tiden bli så vondt at den er vanskelig å skille fra hjerteinfarkt eller angina (hjertekrampe).


Slimhinnen i spiserøret tåler ikke magesyre over lenger tid. Mange års ubehandlet halsbrann kan føre til kreft i spiserøret, men dette er veldig sjelden.

Behandlingen går i første omgang ut på å redusere de utløsende faktorene. Den overvektige må redusere vekten. Det er nemlig slik at alt som øker presset i buken, enten det er stramme belter, tunge løft eller fett, presser mageinnholdet, inkludert magesyren, opp i spiserøret. De som måtte oppleve å få sure oppstøt etter å ha spist eller drukket noe bestemt så må man redusere eller slutte med å innta dette.

LES OGSÅ: Problemer med å gå ned i vekt? Har du sjekket stoffskiftet? Virker slankepiller og slankemetoder?

Fotolia 27397591 xs

Behandling av sure oppstøt

 • Reduser overvekt. Fettet i buken presser på magesekken og magesyre tvinges opp i spiserøret når vedkommende sitter, ligger eller løfter.
 • Unngå stramme belter (av samme årsak som over)
 • Unngå mat og drikke som svekker lukkemuskelen: Oster, alkohol, sjokolade. Vær spesielt oppmerksom på karbohydrater og at man kan ha nytte av lavkarbokosthold.
 • Bygg opp sengen med 15-20 centimeter! Dette er kanskje det viktigste budskapet man kan gi en med sure oppstøt (se neste avsnitt).
 • Syrenøytraliserende tabletter: PepcidDuo, Link, Novaluzid etc. De reduserer ikke syreproduksjonen. De "bare" nøytraliserer den syren som produseres. Syrenøytraliserende kalles også antacida.
 • Syrehemmende medisin: Disse reduserer syreproduksjonen. Nexium er dyrere enn de andre tablettene. Derfor må man forsøke en av de andre merkene først. De virker nesten alltid like godt. Ett eksempel er Lansoprazol. Virker ikke disse er det viktig å vurdere om en selv gjør alt hva man kan for å redusere plagene (kost, stress, vekt…). Er det ikke mer å rette på er det viktig å få tatt en (ny) gastroskopi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Med oppbygget seng ligger spiserøret i motbakke og syren klarer ikke å renne opp. Ved kun å bygge opp med puter kommer kun halsen og hodet i motbake og ikke nedre delen av spiserøret hvor problemet er, med mindre man kjøper seg en spesialtilpasset (kileformet) pute i spesialforretning.

Gir man syren anledning til å etse på slimhinnen flere timer hver natt hjelper det ikke hvor flink en er på dagtid med kost, slanking, redusert stress og kanskje også tablettene. Vinningen går opp i spinningen hver natt om man ikke bygger opp under sengen.


Bygg opp sengen

15-20 centimeter må sengen bygges opp (heves). Eventuelt kan man forsøke en kileformet spesialpute.


Magesyre

Her ses en personen som ligger flatt. Han kan gjerne legge både to og tre puter til under hodet. Dette hjelper ikke siden det bare skaper motbakke for hode og hals og ikke spiserøret hvor magesyren renner inn. Dessuten er det vanskelig å beholde stillingen av kroppen med tre puter under hodet. De fleste sklir ut av posisjon flere timer før de våkner.


Sure oppstøt-pute

Det finnes puter å få kjøpt som bygger opp fra et stykke nedpå ryggen og ikke bare under hodet. Med en slik pute slipper man å bygge opp under sengen. Puten gjør samme nytten så sant man ikke våkner i en sammenrullet bunt i nedre ende av puten hver morgen.


Kan jeg ha magesår?

Katarr er "bare" en betennelse av slimhinnen, mens sår betyr at det er etset hull på den. Uttalte plager, spesielt gnagende smerter som lindres av spising eller drikking må føre til legebesøk. Legen vil undersøke for blod i avføringen (eventuelt hjemmetest), ta blodprøve for magesårsbakterien og vurdere henvisning til gastroskopi eller prøvebehandling med reseptbelagte tabletter (syrehemmende +/- antibiotika).Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon