Utstående ører

Sist endret: 14.02.2020
Utstående ører er et normalt fenomen som inntreffer begge kjønn. Det påvirker ikke hørselen, men mange barn opplever sjenanse og mobbing på grunn av det. Hva kommer det av at noen har utstående ører, og er det noe man kan gjøre for å endre på det?

 

Generelt om utstående ører

Utstående ører er meget normalt, og et fenomen som inntreffer begge kjønn jevnt fordelt. Det skyldes sannsynligvis en mangelfull utvikling i en fold i det ytre øret (øremuslingen), eller pga en overutviklet kul bak øret, den såkalte mastoide prosessen, og forekommer som regel symmetrisk. Det påvirker ikke hørselen, men kan ha en sjenerende påvirkning av barnet. I de tilfellene der barn med utstående ører har en hørselsfeil, skyldes dette altså andre årsaker enn av ørets anatomi. Eneste funksjonen til det ytre øret er å fange opp lyden. Enkelte barn vil oppleve utstående ører som skjemmende og velge å avstå fra sosial kontakt eller de kan oppleve å bli mobbet av andre barn. Dette betraktes som psykiske plager tilstrekkelig til å få innvilget operasjon av det offentlige.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Behandling

Det finnes muligheter til å rette opp formen på utstående ører. Behandling gjøres av en plastisk kirurg eller av kirurg på øre-nese-hals-avdeling. Det er et ukomplisert inngrep på ca. en time, som utføres i narkose (generell anestesi) dersom barnet er under 10 år, ellers kan det foregå i lokalbedøvelse. Kirurgen former ørebrusken slik at øret sitter tettere mot hodet. Slike inngrep har sjelden noen komplikasjoner, og arrene blir svært lite synlige. Den første uken etter operasjon har pasienten bandasje rundt hodet, og deretter er det vanlig å sove med pannebånd om natten over noen uker.

Utstående ører er i tidlig barnealder mer en bekymring for voksne enn det er for barnet. Det er anbefalt å avvente eventuell korreksjon inntil barnet har passert 7 år.

Selv om utstående ører er et normalt fenomen, er det mange som søker hjelp til korrigering av ørene. Ofte på grunn av stigmatisering og mobbing. Dersom man skal gjøre et slikt kosmetisk inngrep, er det anbefalt å gjøre det omkring 7- årsalderen eller senere.

De som får hjelpen dekket av det offentlige må ha en avstand fra kulen bak øret (den mastoide prosessen) på minst 30-35 mm og ut til kanten på øret, i tillegg til å være vesentlig, psykisk plaget av utseendet.

Graden av utstående ører som kreves måles fra kulen bak øret til begynnelsen på ørekanten.

Bildet: Det kreves en avstand på minst 30-35 mm målt som på bildet, før det er aktuelt å behandle kirurgisk. Noe mindre enn dette vil ikke gi nevneverdig synlig resultatforbedring. Hovedårsak for inngrep er imidlertid at barnet i tillegg er vesentlig plaget av utseendet. Man får god forklaring på alt som har med inngrepet å gjøre, forberedelser og etteroppfølgingsopplegg, i forkant av operasjonen. Selve operasjonen forsøkes å legges til sommerferien slik at det meste er synlig restituert før skoleoppstart.

Forfatter: Cesilie Gran Hammer
Medforfatter og medisinsk redaktør: Pål Branæs

Kilder: www.nhi.no, www.sml.snl.no


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon