Voksesmerter

Sist endret: 13.02.2020
Voksesmerter, vokseverk eller vekstsmerter, er en kjent tilstand for mange barn i alderen 2-12 år. Det kjennetegnes av en verkende smerte i legg- og lårmuskulatur, som intreffer på kveld og natt. Tilstanden er ufarlig, men hva kommer den av? Finnes det noen behandling?

 

Generelt om voksesmerter

Voksesmerter, også kalt vokseverk eller vekstsmerter, er typisk for mange barn i alderen 2-12 år. Det er en helt ufarlig tilstand som karakteriseres av verkende smerter i legg- og lårmuskulatur. Det inntreffer hos opptil 1 av 5 barn i den gitte aldersgruppen, og kan forekomme over kortere og lengre perioder. Smertene er mest fremtredende på kvelds- og nattestid, og enkelte barn vil oppleve å våkne på natten av verkefølelse i bena. Som regel går det over av seg selv i løpet 30-60 minutter. 

Det er forsket mye på ulike bakenforliggende årsaker til smertene; som spesielt høyt ativitetsnivå, utoverrotert (pronert) fot, psykologiske faktorer mv., men det finnes ikke nok forskningmessig bekreftelse til å konkludere noe av dette er årsaken. Det har heller ingen sammenheng med barns vekstspurt eller vekstsonene i barnas/ungdommenes ekstremiteter. Dog er man klar på at tilstanden er ufarlig. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Symptomer

Tilstanden kjennetegnes med verkende smerte i bena, ofte på fremsiden av lår og baksiden av legg. Det går som oftest over av seg selv i løpet av 30-60 minutter.

Behandling

Det er ingen behandling for voksesmerter, og det trengs heller ingen behandling da det går over av seg selv, har ingen behandlingsbar årsak og er helt ufarlig. Mange barn opplever det derimot som avlastende med lett massasje på de verkende områdene. Det frarådes å bruke smertestillende medikamenter, da symptomene som regel gir seg innen medikamentene har noen effekt. Dersom man stadig er sterkt plaget i lengre tidsrom enn en time, kan man forsøke med Paracetamol som smertelindring.

I de tilfellene barnet opplever smertene som sterke, og varigheten overskrider det som oppfattes som naturlig, kan det være aktuelt å kontakte lege. Dette primært for å utelukke andre sykdommer som bakgrunn for smertene. Lege vil se på det helhetlige sykdomsbildet, undersøke om det er noen form for halting eller unaturlig bevegelsesmønster, verking i ledd mm. Som regel er det ikke behov for ytteligere undersøkelser. 
 

Prognose

Prognosene for voksesmerter er veldig gode, da de går over av seg selv uten noen form for behandling. Varigheten er individuell, og kan for noen vare i en kortere periode over noen måneder, mens for andre kan det vare over noen år. Det kan også være tydeligere i enkelte perioder for så å opphøre en lenger periode før det kommer tilbake.

Forfatter: Cesilie Gran Hammer
Godkjent av medisinsk redaktør, lege Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon